Halalsminket!

En intressant grej som är på framfart nu är halalsminket. Det är makeup- och hudvårdsprodukter som är halalcertifierade, alltså rena och godkända enligt muslims lag. Definitionen är egentligen aningen luddig. ”Halal” syftar till allt som följer lagarna och föreskrifterna enligt Islam. Halal-smink är därför först och främst tillverkat helt utan animaliska ingredienser och alkohol.
På nordamerikanska företaget Amara Cosmetics hemsida kan man läsa att halal inte begränsar sig till vad man stoppar i munnen utan också vad man smörjer på huden. Man pekar på studier som visar att en del av läppstiftet man använder hamnar i kroppen, speciellt när man äter eller dricker. Så om läppstiftet innehåller alkohol eller spår av gris så hamnar det också i kroppen. Alltså bör hudvården och makeupen man använder, som muslim, också vara halal.
Det finns mycket som är intressant med detta tycker jag. Dels målgruppen som inte direkt kunnat välja och vraka bland makeup-produkter men som är en växande makeup-intresserad grupp. Halalsminket växer kraftigt i synnerhet i Saudiarabien och Indien men även i USA där inte bara muslimer utan också veganer och folk med en grön livsstil föredrar halalmärkta produkter. För till skillnad från vanliga eko-produkter så måste halalsmink också ta hänsyn till förpackningen, marknadsföringen och distributionen. Dessa måste också tillverkas av naturliga material (som papper) i en halalcertifierad fabrik. Traditionell ekoskönhet har krav enbart på ingredienser och tillverkningsprocess. Inte förpackningar och tillverkningsmiljö.

Källa: Rodeo Magazine

 
 
 
 
MAKE-UP / Permalink / 0
Till top