"Tjejigt" mousserande Inspiration vann lågalkoholvintesten på Josefinas.

vintest_001
Krogen Josefinas stod som testplattform
när det i veckan som gått bjöds in att delta
i en lite annorlunda vinprovning.
vintest_002
Altia Sweden AB, som något förenklat
kan sägas vara fortsättningen av
gamla insomnade Vin & Sprit AB,
hade trummat ihop en ansenlig skara
journalister för att ge en djuplodande
produktpresentation och lägesinformation
om trender och utveckling för lågalkohol-
viner på den svenska och även den
utländska marknaden.
vintest_007
Till hjälp hade man tagit Wine Intelligence,
vars representant gav en inblick i hur marknaden
under de senaste årtiondena genomgått både
attitydförändringar och produktutvecklingstrender
för att få mer gensvar för produkter med lägre alkoholhalt
som ett svar på övriga hälsotrender, samt även ur
generellt samhälleligt ansvarsperspektiv.
Vi går inte in på detaljerna här utan låter dig själv
hälsa på hos Wine Intelligence HÄR.
vintest_009
Det bjöds på riktigt god mat till provningen
och mellan tuggorna fick vi oss tillhanda information
om både tillverkning, marknadsföringsinställning,
samt företagets egna åsikter om sina produkter,
som kanske inte riktigt gick hand i hand med våra intryck.
vintest_003

Vår känsla efter att ha parallelltestat de fem olika
varianter som bjöds, är att det mousserande vinet
In The Air Inspiration,
(se första bilden ovan) är det som fungerar bäst
och som troligen snabbast kommer att hitta sina fans.
Styrkan är 4,7 % och det gör den till ett fullgott
alternativ till bl.a öl, när man vill kunna festa loss på
bryggan hela Midsommarfesten men ändå inte vill krokna
innan sista dansen vid soluppgången.
vintest_010Inspiration kräver att serveras väl kyld, så öppna inte
fler buteljer än vad som går åt för stunden, annars tappar
man vinkänslan med stigande temperatur. Den snygga
rosa färgen, kommer framför allt att göra drycken till
en tjejfavorit och det är helt klart den målgruppen som
är den tilltänkta.
vintest_006Smaken är överraskande frisk och inte så söt som
många av konkurrenternas motsvarande produkter,
vilket naturligtvis är ett plus i sammanhanget, då ju
för söta produkter i denna kategori, gör att man lätt
förlorar den associativa smakupplevelsen av just "vin"
och i sådana fall lätt hamnar in på den sorgliga
"läskeblaskproduktkänsla" i stället och det
vill man ju absolut inte drabbas av,
varken som producent eller konsument.

Övriga produkter i "In The Air line-upen" då?
I dagens läge, avstår vi från att bedöma eller döma
deras smak och framtid, då det vita och rosén inte
höll temperaturer som gav dem rättvisa.
Det röda vinet uppvisade vissa positiva egenskaper
med en intressant kryddighet men kan säkert
vidareutvecklas ännu mer innan den ger ett stabilt
färdigt vinintryck.

Lågalkoholviner kommer med all säkerhet att
spela en allt viktigare roll på marknaden med varje år
som går. Vi hoppas att producenterna hittar ett bra
alternativ till den ganska höga sockerhalt som nu ingår
i de flesta varianterna, speciellt om man få ett markant
fäste på den "Well Beeing" marknad man talar sig varm om.
Det går inte att blunda för den stora sockerboven,
oavsett vilken marknad man befinner sig i
och vilka produktionssvårigheter man behöver
hitta lösningar på, om man skall tilltala den allt större
medvetenhet som breder ut sig bland alla grupper
av konsumenter.

Vi önskar "In The Air" lycka till som varumärke och öppnar
en flaska Inspiration för att fira Midsommarveckans start.
Salut!
vintest_011
Fredrik Hjert, Altias Business Manager,
med kollegor och In The Air-produkter.

VINPROVNING / Permalink / 0
Till top