Årets Möbelmässa i Älvsjö


Det är lika inspirerande varje år i februari, när Stockholmsmässan i Älvsjö slår upp sina portar till den årliga möbelmässan.
Årets upplaga var inget undantag. Dock sammanföll evenemanget med mycket annat, så vårt besök blev hastigt och lustigt just hastigt och dessutom trevligt.
Här nedan kan du se några favoriter, där både smarta lösningar, ergonomi, komfort och snygg design fgav ett bestående intryck. var så god och sitt...eller så, om du skall arbeta...
Espen Slåttum hos IDT  visade upp deras senaste arbetsstation, ett mycket elegant, ljudlöst och med stark motor bestyckat bord,s om även räcker till för en +2-meter lång person.Adea från Finland visade upp en komfortabel sittdesign under kollektionsnamnet "Napoleon". Den lite annorlunda höga ryggen kan skapa nya rumsdimensioner för den som vågar bryta av mot det konventionella. Vi fick dessutom nöjet att träffa kollektionens designer, Anki Gneib (i bild), architect SIR/MSA MFA, Anki Gneib Design AB  Jo då, den sitter ihop. Cool designad spiralistisk byrå från nedanstående naver collection. Rock Me Gently... Fatboys hängmatta för privata stunder drog blickarna till sig. E klassiker som fortfarande lyfter ögonbryn:  Eero aarnios 60-talare visas här upp av företagets Zhanna Björkendahl.   Ornäs vackra fåtölj kombinerar klassiska linjespel med innovativ formgivning som definitivt aldrig blir omodärn. En bild på designern själv: Carl Gustaf Hjort af Ornäs. Att danskarna kan mycket möbeldesign manifesterades ytterligare genom RAVNs luxuösa skinnmöbler.
Syskonparet Christine och Christian Ravn var på plats för att visa  upp konstverken. Läs mer om Ravn via länken ovan. Ur den hornbeprydda kollektionen "Viking". Här ses hur innanmätet är uppbyggt. Vi har nog aldrig känt på skinn av den exklusiva kvalité som Ravns möbler är klädda i. En fröjd för både öga och bakdel. En ytterst smart och påbyggbar lösning för den avancerade "skärmören". Perfekt för film- och musikstudios, samt för övervakning av exempelvis sjukhussalar och liknande. Allt från Ergo Space. Finska Salli med sitt starka ergonomi- och sitthygientänk, var som vanligt på plats.-Undrar om pallar växer på träd? NU vet vi svaret: -javisst!Den klassiska extrasängen dök upp i ett hörn.  De uppblåsbara varianter vi tidigare stött på, har dessvärre alltid tappat luften efter en tid. Återstår att se vad dessa tål i form av kärlek och annan lek.Små smarta moduler för ostörda telefonsamtal under fikapausen. Tyvärr fanns varken skyltning eller broschyrer vid dessa enheter. Med Panorama slår Sveriges Arkitekters vandringsutställning Aiming for Democratic Architecture läger i Sverige, med en specialversion framtagen enbart för Stockholm Furniture & Light Fair. Vandringsutställningen sattes upp i New York under Archtober 2017 och går under året vidare för visning i olika internationella sammanhang. – I en värld med fler ensamhushåll blir stadens rum viktigare än någonsin. De behöver se olika ut för olika behov, men gemensamt är allas lika rätt att ta del av och vara i. Med den här utställningen tar mellanrummet plats och får en röst, säger Charlotta Holm Hildebrand, tf förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Panorama är uppbyggd som ett säreget fjällandskap, till för alla som vill ta en paus, reflektera eller umgås. Baren är panoramat, den spretiga blicken på världen som omger oss. Den hålls ihop av ett regelverk, en ram som tillåter många uttryck och idéer. Den bär på historierna och framtiderna, positionerna och riktningarna.

Utställningen visar filmerna som ingår i Aiming for Democratic Architecture under kapitlen Skogräns, Allemansrätt, Folkrörelser och Gräsrötter, Regelverk, Statsapparaten samt Olikheter. Baren är panoramat, den spretiga blicken på världen som omger oss. Den hålls ihop av en ram som tillåter många uttryck och idéer. Den bär på historierna och framtiderna, positionerna och riktningarna. I den fiktiva dalgången med sitt längtansfulla norrsken råder allemansrätten.

Allt som kan återbrukas får nytt liv efter utställningens slut. De flesta föremålen har tillverkats eller stylats med en specifik mottagare i åtanke: RFSL Stockholms ungdomshäng Egalia. I deras nya lokaler ska pallar, puffar, specialritade och byggda armaturer liksom designobjekt ge verksamheten sin alldeles egna karaktär.

Sveriges Arkitekter och konstnärskollektivet MYCKET är producenter, curators och formgivare för Panorama. MYCKET och studerande vid Nyckelviksskolan har tillsammans skapat möblerna och objekten, studenterna har arbetat under ledning av Magdalena Marano och Marie Carlsson från Madam Snickeri.

– Det har varit fantastiskt att se den slagkraft och inspiration som har skapats genom det gemensamma arbetet med både vandringsutställningen och nu Panorama, där så många har bidragit till projekten, säger Julia Hertzman, projektledare på Sveriges Arkitekter.

Aiming for Democratic Architecture är ett toolkit som Sveriges Arkitekter har tagit fram på uppdrag av Svenska Institutet. 34 svenska arkitektkontor och andra organisationer deltar i Aiming for Democratic Architecture. Toolkits är en verktygslåda som innehåller utställningsmaterial och seminarieverksamhet och används av svenska institutioner utomlands för att stärka Sverigebilden. Sveriges Arkitekter producerade 2016 sitt första toolkit, om träarkitektur: Woodland Sweden. Det har hittills visats i tio länder.

 

Har du frågor, kontakta Sveriges Arkitekters presschef Elisabet Näslund, tel 076-136 77 33,

Sveriges Arkitekter är fack- och branschorganisation för alla arkitekter, inredningsarkitekter, landskapsarkitekter och planeringsarkitekter. Förbundet har drygt 13 000 medlemmar. Ett viktigt mål för förbundet är goda villkor för medlemmarnas yrkesutövning. Det är en grund för hög kvalitet i arkitektur och planering.

MÄSSOR / Permalink / 0
Till top